Een betrouwbare en integere bank
Ook in onze governance komt ons maatschappelijk profiel tot uiting. In samenwerking met toezichthouders, partners en medewerkers zorgen wij voor een integer bestuur en grip op onze processen. We werken hierin volgens de geldende normen en kaders voor banken, maar gaan ook net een stapje verder om de klant echt centraal te stellen en onze processen en producten echt begrijpelijk te maken. Achmea Bank als onderdeel van Achmea committeert zich aan de governance-richtlijnen en beleid zoals opgesteld vanuit Achmea. Een uitgebreide beschrijving vindt u op de website van Achmea.
ESG is integraal onderdeel van de sturing, strategie en governance van Achmea Bank. De eindverantwoordelijkheid voor ESG is belegd bij de CEO. We volgen nauwgezet ontwikkelingen op het vlak van ESG en gebruiken deze inzichten om onze impact op gebied van ESG te vergroten. In 2024 hebben we onze eerste Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) uitgevoerd vanuit CSRD perspectief. Hierbij is zowel gekeken naar de factoren die de organisatie beïnvloeden van buitenaf (outside-in perspectief), als factoren waar wij als organisatie invloed op hebben (inside-out perspectief). De uitkomst van deze DMA is geïntegreerd in onze ESG-strategie en is richtinggevend voor onze activiteiten op het vlak van ESG. Het identificeren, beoordelen, monitoren, beheersen en rapporteren van risico’s, waaronder klimaat- en milieurisico drivers, wordt binnen Achmea Bank ingebed in het ‘three lines’ (3L) model.
Toetsing en ontwikkeling van producten en diensten
De producten en diensten die we ontwikkelen willen we nauw aan laten sluiten bij de wensen van onze klanten. Om te borgen dat deze passend zijn en voldoen aan alle richtlijnen en eisen werken we volgens het Product Approval and Review Proces (PARP). Het PARP-proces biedt enerzijds een toetskader voor processen: duidelijk neergelegde verantwoordelijkheden, stimuleren van zelfkritisch vermogen, goed afgebakende doelgroepbepaling, uitgebreide scenario-analyses en productvergelijking, goede aansluiting op relevante andere processen in de keten van het product, zorgen voor een tijdige evaluatie van producten.
Anderzijds biedt het een toetsingskader voor producten (KNVB-criteria):
Anderzijds biedt het een toetsingskader voor producten (KNVB-criteria):
- Kosten efficiëntie: biedt het product waar voor zijn geld?
- Nut: geeft het product invulling aan een onderbouwde behoefte van de doelgroep?
- Veilig: Doet het product wat het belooft in verschillende omstandigheden en is de uitkomst dan acceptabel voor de doelgroep?
- Begrijpelijk: kan de doelgroep de werking van het product beoordelen op basis van de informatie die zij van de aanbieder ontvangt?
Code banken
De Code Banken vormt samen met het Maatschappelijk Statuut en de aan de bankierseed verbonden gedragsregels het pakket Toekomstgericht Bankieren. Het doel van dit pakket is een belangrijke bijdrage te leveren aan het herstel in het vertrouwen in de samenleving ten aanzien van banken en hun rol in de samenleving. Achmea Bank N.V. leeft de Code Banken na. Daarbij wordt met concrete voorbeelden aangegeven op welke wijze de naleving van de principes heeft plaatsgevonden. Meer informatie vindt u op onze website onder Code Banken.
Beleidsdocumenten
Hieronder vindt u diverse beleidsdocumenten die onderdeel zijn van een integere bedrijfsvoering:
Achmea Fiscale Rapportage 2022
Beloningsbeleid
Inkoop